Kuchnia alergika - dania bez glutenu i nabiału

Warsztat poprowadzi mama trójki alergików i autorka bloga Nicpoń w kuchni. Od ponad 7 lat specjalizuje się w tworzeniu potraw, które nie zawierają mleka, jajek, glutenu i białego cukru, a od 3 dzieli się nimi na blogu. Jej przepisy są dowodem na to, że kuchnia bez podstawowych jak by się mogło wydawać składników, może być smaczna i wcale nie jest taka trudna.

Termin: 6.03.2020, godz. 16:00 - 18:30,
Miejsce: KCOP, Mikołaja Kopernika 14, 40-064 Katowice
Cena: 149 zł*
W celu dokonania rejestracji na warsztat należy wysłać wiadomość na: zapisy@fundacjaunikum.pl
- nazwa warsztatu
Po zgłoszeniu otrzymacie od nas informację zwrtoną potwierdzającą miejsce oraz dalsze informacje na temat płatności.

*Cena jest ceną minimalną, z racji na charytatywny charakter zajęć możesz przelać dowolną wyższą kwotę. Przypominamy, że cały zysk z akcji przekazany zostanie na Hospicjum Miłosierdzia Bożego w Gliwicach.

Zarządzanie sobą w stresie

Warsztat poprowadzi Kasia Bobinska - certyfikowana Trenerka PCM® i Trenerka Mentalną, która od początku działania fundacji UNIKUM zaoferowała darmowe sesje treningu mentalnego dla osób chorych na raka lub ich bliskich.

Warsztat „Zarządzania sobą w stresie“:
1. Aktualna wiedza na temat stresu - jak powstaje i jak nad nim zapanować
2. Skuteczne metody uspokajania umysłu i ciała
3. Techniki relaksacji i ćwiczenia oddechowe, dzięki którym rozpoczniesz proces przywracania równowagi wewnętrznej
4. Jak skutecznie radzić sobie ze stresem w sytuacji wymagającej podjęcia natychmiastowej decyzji
Warsztat skierowany jest do wszystkich, którzy chcą wprowadzić zmiany w swoim życiu - chcą wyjść z błędnego koła i świadomie wykorzystać swój potencjał do poprawy swojego codziennego funkcjonowania.
Termin: 7.03.2020, godz. 9:00 - 13:00,
Cena warsztatu: 149 zł*
- nazwa warsztatu
Po zgłoszeniu otrzymasz od nas informację zwrtoną potwierdzającą miejsce oraz dalsze informacje na temat płatności.

* Cena jest ceną minimalną, z racji na charytatywny charakter zajęć możesz przelać dowolną wyższą kwotę. Przypominamy, że cały zysk z akcji przekazany zostanie na Hospicjum Miłosierdzia Bożego w Gliwicach.

Praktyczne zastosowanie ćwiczeń poprawiających uwagę

Warsztaty mają charakter praktyczny - oprócz krótkiego wprowadzenia i teorii na temat koncentracji uwagi u dzieci, podczas warsztatów będziemy skupiać się na praktycznym zastosowaniu ćwiczeń poprawiających uwagę. Nauka przez zabawę: Rodzic wraz z dziećmi nauczą się w jaki sposób pracować nad koncentracją w domu.
O prowadzącej:
mgr Anna Garbarz-Kania:
- psycholog
- terapeuta behawioralny
- trener umiejętności społecznych
- terapeuta ręki Termin: 7.03.2020, godz. 10:00 - 12:00,
Cena warsztatu: 149 zł (obejmuje 1 rodzica i 1 dziecko)*

Joga- Twój czas na wyciszenie

Współcześnie żyjemy w dużym tempie, przytłoczeni nadmiarem informacji oraz bodźców. Czasami trzeba jednak skupić się na sobie wsłuchać w swoje ciało, wyciszyć się.
Poprowadzi je Iwona Beczek Prostota Życia, która poprzez praktykę medytacji, liczne warsztaty i szkolenia prowadzone przez znanych specjalistów zarówno z Polski, jak i ze świata, własną codzienną pracę oraz udział w kilku odosobnieniach m.in. Vipassane, zyskała dostęp do wspaniałych metod, które wykorzystuje, aby jeszcze skuteczniej pomagać ludziom w ich codziennej podróży przez życie.
Dlatego zorganizowaliśmy dla wszystkich tych, którzy chcą uwaolnić swoje ciało od stresu i napięć i zbliżyć się do swojej własnej natury zajęcia z jogi.

Termin: 11.03.2020r. godzina 16:00-18:30

Miejsce: Stary Hangar, Toruńska 1, Gliwice
Cena: 29 zł*

Dzikie nowalijki

Na spotkaniu dowiecie się, jakie smaki możecie odkryć na łące, w parku a nawet na własnym podwórku. Którymi dzikimi smakołykami można się cieszyć już od pierwszych dni wiosny. Które dzikie rośliny i które ich części można wykorzystać, w jaki sposób przetwarzać i jak je odróżnić od gatunków niejadalnych. Na spotkaniu będzie też okazja do spróbowania kilku smakołyków ze spiżarni Gosi.
Laureatka AIG Prix Międzynarodowej Akademii Gastronomicznej. Autorka książek kulinarnych o jadalnych roślinach: „Smakowite drzewa”, „Jadalne kwiaty”, „Pyszne chwasty”, „Różane przepisy”, „Kwiatowa uczta” oraz bloga „Trochę Inna Cukiernia” (trocheinnacukiernia.home.blog).
Doktor biochemii, wykładowca akademicki.
Termin: 13.03.2020, godz. 18:00-19:00Miejsce:  Browar Przystań, Aleja Klonowa 4, Park Slaski, Chorzów
Cena warsztatu: 49 zł*

Nie takie złe słodkości

Prowadzącą jest Emilia Ulkowska, która studiowała dietetykę na Śląskim Uniwersytecie Medycznym, a od ponad 2 lat jest managerem gliwickiej Czekoladziarni. Pasjonatka zdrowego, ale przede wszystkim racjonalnego odżywiania poprowadzi warsztat połączony z degustacją.
Dowiecie się na nim o dobroczynnym działaniu kakaowca i używaniu go w fit deserach.

Termin: 14.03.2020r. godz. 11:00-12:00

Miejsce: Czekoladziarnia,Krupnicza 12, Gliwice

Cena:49 zł*
- nazwa warsztatu

Jak dzięki małym zmianom cieszyć się zdrowiem i witalnością

Zagadnienia poruszane podczas wykładu/ warsztatu:
- 3 filary, czyli zdrowy styl życia od kuchni
- zasady zdrowego odżywiania do zastosowania w praktyce
- od czego zacząć i jak wprowadzać zmiany, żeby czerpać z nich radość
- proste sposoby na to, jak krok po kroku zmienić nawyki żywieniowe na zdrowsze
- na co warto zwracać uwagę podczas zakupów
- zasady profilaktyki antynowotworowej
- motywacja i wytrwałość, jako niezbędne elementy trwałej zmiany stylu życia
Barbara Janysek – doradca żywieniowy, specjalista psychodietetyki, coach, trener warsztatu umiejętności psychospołecznych. Na co dzień prowadzi swój gabinet, organizuje warsztaty, jest autorką kursów online. Wierzy, że prawdziwa zmiana zaczyna się od środka, dlatego podczas swojej pracy zwraca uwagę na nastawienie, przekonania i sposób  myślenia, co przekłada się na trwałość efektów. Powierzchowne i krótkotrwałe rozwiązania to dla niej zdecydowanie za mało. Zamiast rewolucji propaguje ewolucję, która pozwala na osiąganie zamierzonych efektów, a co najważniejsze na ich utrzymywanie. Zwolenniczka wiedzy popartej badaniami naukowymi i praktycznych, sprawdzonych i najbardziej efektywnych rozwiązań. Na człowieka patrzy holistycznie, łącząc wiedzę z różnych dziedzin, którą stale poszerza.
Prywatnie miłośniczka dobrego kina psychologicznego, ciekawych książek, podróży, sportu i długich rozmów.
Termin: 14.03.2020, godz. 9:00 - 13:00,
Cena warsztatu: 149 zł*

- nazwa warsztatu

Przeciążenie kręgosłupa w pracy siedzącej

Najnowsze badania wskazują, iż na ból kręgosłupa dolega od 60% do 80% ludności w krajach wysokorozwiniętych. Coraz częściej pada również stwierdzenie, że jest to problem społeczny XX i XXI wieku.
Warsztat kierowany do osób wykonujących pracę siedzącą.
Podczas warsztatu dowiesz się jakie są przyczyny bólu pleców, jak zła pozycja siedząca wpływa na Twój kręgosłup. Powiemy co robić, aby unikąć choroby przeciążeniowej kręgosłupa, a jeśli już ten problem Ciebie dotyczy – to jak leczyć.
MICHAŁ KLICH w pracy zawodowej zajmuje się głównie pacjentami z dysfunkcjami ortopedycznymi, z zaburzeniami posturalnymi i chorobami sprzężonymi, gdzie niezbędna jest eliminacja dolegliwości bólowych, jak i poprawa funkcji.
Wielokrotny prelegent konferencji i spotkań naukowych z dziedziny fizjoterapii i sportu. Regularnie prowadzący szkolenia z zakresu rehabilitacji ortopedycznej i treningu funkcjonalnego.

Termin: 17.03.2020r. godz. 18:00-19:30

Miejsce: Fizjofit, ul. Szparagowa 19, Gliwice