Relacje z minionych wydarzeń

17.06.2019 - Dzień dziecka na oddziale Hematologii i Onkologii dziecięcej w Samodzielnym Publicznym Szpitalu Klinicznym nr. 1 im. Stanisława Szyszko w Zabrzu

Mieliśmy zaszczy spędzić kilka godzin z niesamowitymi dzieciakami i ich sympatycznymi rodzicami. Pani Czekolada - Natalia poprowadziła pyszne warsztaty czekoladowe, Myszka Miki - Iwona pomalowała twarze, a Księżniczka - Sabina i Kleopatra - Sonia wykonały z nimi piękne unikatowe latawce.
W kuchni za zdrowe smoothie odpowiedzialny był Czerwony Kapturek - Kaja.
Na zakończenie a zarazem małą pamiątkę dzieci otrzymały woreczek z kredkami, kolorowanką oraz książką.
Dla nas był to niezapomniany i wzruszający początek naszej przygody jako fundacja UNIKUM.
"Niesiemy uśmiech, tam gdzie czasem go brakuje"

Dziękujemy Pani Wiośnie - Karolinie za wykonanie fotorelacji.

Październik 2019 - Kampania "Nie czekaj - zbadaj się! Rak nie wybiera!" dla Kobiet z Gminy Rudziniec

W miesiącu październik wolontariuszki fundacji UNIKUM brały udział w zajęciach sportowych prowadzonych na terenie Gminy Rudziniec. Celem było przekazanie informacji na temat profilaktyki i poruszenie tematu konieczności przeprowadzania regularnie badań cytologicznych. Panie otrzymały ulotki zawierające informacje na temat samobadania piersi , jak również informacje na temat cytologii oraz możliwości skorzystania z darmowego badania.
Z tej możliwości skorzystało 17 Pań z terenu naszej Gminy. Projekt został zakończony 06.12.2019.

Październik 2019 - Woda bo dzieci są ważne

Fundacja UNIKUM była jednym z 276 laureatów, którzy otrzymali Grant z Fundacji Orlen Dar Serca w II edycji programu "Moje miejsce na Ziemi".

Projektem "Woda - bo dzieci są ważne"  ruszył w Zespole Szkolno Przedszkolnym w Rudnie.
Cel projektu składa się z dwóch aspektów: pierwszym jest kształtowanie zdrowego nawyku picia wody a drugim ochrona środowiska poprzez redukcję odpadów plastikowych.

Dzięki zainstalowaniu dystrybutora podłączonego do sieci wodociągowej, wyposażonego w filtry oraz wyposażenia każdego dziecka w bidon, ze szkła borokrzemowego dajemy im nieograniczony dostęp do picia wody.

Dziękujemy Pani Dyrektor mgr Ewie Dohrman oraz Radzie Pedagogicznej oraz wszystkim uczniom i rodzicom za wsparcie ❤️

17.11.2019 Sesja zdjęciowa dla kobiet chorych na raka - Czas na uśmiech

W niedzielę 17.11.2019 w restauracji Umami w Pyskowicach mieliśmy zaszczyt gościć 13 wspaniałych, odważnych i jakże energetycznych kobiet. Każda z nich miała do dyspozycji fryzjerki i makijażystki. Po metamorfozach Panie miały możliwość wykonania zdjęć portretowych oraz rodzinnych. Efekt sesji zapierał dech w piersi.
Dziękujemy serdecznie za ogromne serce i wsparcie: Studio KA, Agnieszka Dudoń Luxury Make up, Sandra Bochnia, Lolajna, Małgorzata Kozłowska, Aneta sobie rysuje,  Cukiernia Rynek i naszym wspaniałym wolontariuszką. Bez Was wszystkich nie udałoby się wyczarować tyle pięknych uśmiechów.

Po sesji otrzymaliśmy od uczestniczek wiele ciepłych słów. Cieszymy się ogromnie, że udało nam się przekroczyć Wasze oczekiwania i sprawić Wam niezapomniane chwile.

Grudzień 2019 - Spełniamy marzenia, paczki Świąteczne dla dzieci z oddziału nefrologii w  Samodzielnym Publicznym Szpitalu Klinicznym nr. 1 im. Stanisława Szyszko w Zabrzu

W dniu 09.12 od rana pakowaliśmy paczki świąteczne dla dzieci.
Dużym wyzwaniem było przygotowanie paczek "szytych na miarę", gdyż rozbieżność wiekowa była bardzo duża. Najmłodsza kruszynka miała 5 miesięcy, najstarszy chłopak 17 lat.
Wyposażone w 20 dużych worków, świetne humory i piękne stoje udałyśmy się do szpitala, gdzie o 14:00 paczki trafiły do dzieci.
Było wzruszająco, radośnie i świątecznie. Dzieci prócz paczek otrzymały pamiątkowe zdjęcie z Mikołajką i elfami.
Z tego miejsca jeszcze raz pragniemy podziękować wszystkim, którzy włączyli się w akcję i umożliwili nam podarowanie radości.