KALENDARZ

Bądź UNIKUM! Ruszamy wspólnie w przygodę!
Za każdą wpłatę powyżej 20 zł unikatowa torba lub plecak do wyboru

Pierwsza rocznica śmierci naszego dobrego ducha – Gizeli Urbanek, przypada właśnie w tym miesiącu – dlatego za każdą wpłatę od 20 zł w ramach podziękowania podarujemy Ci torbę lub plecak bawełniany z Logo UNIKUM. Pieniądze przekazane będą na bieżące koszty naszej fundacji oraz planowane akcje.

Termin: sierpień
W celu ustalenia dostarczenia torby prosimy o kontakt: info@fundacjaunikum.pl lub przez Messengera na Facebooku - UNIKUM

Czas na uśmiech
Sesja zdjęciowa dedykowana wszystkim kobietom chorującym na raka.

Kiedy ostatnio miałaś czas dla siebie? Kiedy poczułaś się pięknie? Kiedy byłaś w centrum uwagi? Zapraszamy do zapisu na unikatową sesję zdjęciową.
Do Twojej dyspozycji będą profesjonalne wizażystki, które wykonają makijaż wg Twojego upodobania, a doświadczony fotograf zrobi zdjęcie portretowe, którego nie powinno zabraknąć w żadnym domu. A żeby było raźniej, możesz zabrać swoją rodzinę lub bliską Ci osobę i upamiętnić z nimi ten dzień na zdjęciu.
Mały poczęstunek, kawa, herbata – idealny plan na listopadowy dzień!

Termin i miejsce: 17.11.2019, godzina 10:00-14:00, Restauracja Umami w Pyskowicach
Zapisy: info@fundacjaunikum.pl lub przez Messengera na Facebooku – UNIKUM
lub telefonicznie: +48 697 103 323

Woda - bo dzieci są ważne

Projekt realizowany dzięki przyznaniu fundacji UNIKUM granta z Fundacji Orlen Dar Serca "Moje miejsce na Ziemi". Dzięki otrzymaniu granta z Fundacji Orlen „Moje miejsce na Ziemi” i we współpracy ze Szkołą Podstawową w Rudnie realizujemy projekt „Woda-bo dzieci są ważne”.

Cel projektu składa się z dwóch aspektów: pierwszym jest kształtowanie zdrowego nawyku picia wody a drugim ochrona środowiska poprzez redukcję odpadów plastikowych.

Jako fundacja przekazujemy do użytkowania dystrybutor podłączony do sieci wodociągowej, wyposażony w filtry, dokonamy badania jakości wody przed oddaniem w użytkowanie, jak również bidony ze szkła borokrzemowego. Będziemy Szkołę wspierali w przygotowaniu zajęć informacyjnych dla dzieci odnośnie wody oraz ekologii aby dzieci mogły stać się ambasadorami wody.

Spełniamy marzenia,
czyli paczki świąteczne dla chorych dzieci z oddziału nefrologii

W tym roku organizujemy paczki dla dzieci z oddziału nefrologii w Samodzielnym Szpitalu Klinicznym nr. 1  im. prof. Stanisława Szyszko w Zabrzu.
Łóżek na tym oddziale jest 15, jednak ze względu na ambulatoryjne leczenie (m.in. dializy) dzieci może być w dniu rozdawania paczek więcej, dlatego przygotujemy 20 paczek. Wiek dzieci jest bardzo rozbieżny od 0-17 lat.

Zbieramy rzeczy wyłącznie nowe: zabawki, puzle, maskotki, książki, słuchawki, odwarzacze do muzyki, pen drive itp.
Rzeczy można przekazać w siedzibie Fundacji lub po wcześniejszym uzgodnieniu w innym miejscu.

Akcję można również wesprzeć finansowo, dokonując przelewu na konto fundacji.

Zbiórka rzeczowa kończy się: 29.11.2019

Fit for life
Czyli seria workshopów i prelekcji na temat zdrowego trybu życia

III filary zdrowego życia:
- zdrowe jedzenie
- ruch to zdrowie